Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Visszanyeri eredeti pompáját az ország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya

Visszanyeri eredeti pompáját az ország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya

Lerakták a fertődi Esterházy-kastély 2022 őszéig megvalósuló, turisztikai célú fejlesztésének alapkövét pénteken. A létesítmény a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. kivitelezésében újulhat meg több mint 4,2 milliárd, részben európai uniós, részben hazai forrásból.

 

A tervek szerint a beruházással tovább erősödik a kastély kultúrtörténeti, művészettörténeti, építészettörténeti értékének turisztikai vonzereje.

A fejlesztés részeként helyreállítják a kastély középső tömbjét, valamint a korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével:

  • a keleti és nyugati szárnyak földszinti és első emeleti kiállítási tereit,
  • a keleti összekötő szárny földszintjét és az onnan induló barokk lépcsőt,
  • valamint az Óraszintet és a Belvedere-t is megújítják a kivitelezők.

A földszinten korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények mutatják be Esterházy "Fényes" Miklós korát. Az emeleti termek közül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr, de az összképet modernebb formában tárják a látogatók elé.

 

Már több ütemben fejlesztették a kastélyt

Az eseményen elhangzott: a kiállításnak ez a része egyrészt a kastélytörténetet mutatja be, másrészt kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé, megidézi mások mellett Joseph Haydn alakját és Eszterháza rangos vendégeit is az uralkodócsaládból.

Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával, 1720 táján kezdték el felépíteni, majd többször bővítették.

Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, a második ütemre 1774 és 1778 között került sor. Az épületet a Belvedere kialakításával fejezték be az 1780-as évek közepén.

 

A fő cél egy 21. századi turisztikai attrakció

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: a beruházás fő célja az, hogy egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció alakuljon ki.

Hozzátette: a fejlesztéstől azt várják, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a kastély történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, továbbá csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása. Ezzel a fejlesztéssel nemcsak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy-családot és a barokk-rokokó korszakot is újszerű perspektívából mutatják be a látogatóknak.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a beruházást, mert az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt. A középrész korábbi felújítása a kastély négy díszterét és díszlépcsőházát érintette, amelyek a mostani felújítás időtartama alatt is látogathatók - mondta.