Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Új oktatási és kutatási épülettel bővült Pécs orvosi kara

Új oktatási és kutatási épülettel bővült Pécs orvosi kara

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épületét, melyet a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezett – derült ki a helyszíni sajtótájékoztatón. A felsőoktatási intézmény új egysége a Modern Városok Program keretében, 13 milliárd forintból valósult meg.

Fotó: MTI/Varga György - A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épülete az avatás napján, 2021. szeptember 5-én.

 

A program segítségével összességében több mint 30 milliárd forintot fordítottak az egyetem egészének fejlesztésére, amely nagymértékben bővítette az eddigi lehetőségeket. Ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, az épület kivitelezése még 2018 év végén, egy különleges alapkőletétellel rajtolt.

A projekt során a jelenleg meglévő oktatási tömböt bővítették egy legyező alakú, több mint 12 ezer négyzetméter területű, az alagsorral és pincével együtt ötszintes épülettel. A laboratóriumok az épület legfelső szintjén kaptak helyet.


Az egyetemi modellváltással hosszú távra tervezhet az intézmény

Az új épületnek köszönhetően negyven százalékkal bővült az ÁOK oktatási- és kutatási területe. A legmodernebb technológiai újításokkal felszerelt központ az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít a hallgatóknak, oktatóknak, és a kutatóknak egyaránt. Mindemellett a teljes komplexum akadálymentesített kivitelezésű.

Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem szolgálja az oktatási és tanulási feltételeket, továbbá a legkorszerűbb orvosi csúcstechnológia adja a képzés hátterét.

Az újonnan átadott tömböt övező környezet is megújult: plusz 200 négyzetméteren parkosítást végeztek a Szigeti úti telephelyen. A projekt részét képezte továbbá a meglévő elméleti tömb részleges felújítása is.
 

További fejlesztések előkészületeit jelentették be

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő a további fejlesztésekről szólva az átadó ünnepségen elmondta, hogy a Modern Városok Program keretében a pécsi egyetem minden karán megvalósultak fejlesztések, és lezárultukkal nem áll meg a fejlődés:

Jelentős kormánytámogatással a PTE bázisán új tudáspark, tudományos és innovációs park jön létre.

Hozzátette: az új tudáspark célja, hogy magas beruházási és foglalkoztatási potenciállal rendelkező, innovatív tudásra és technológiákra alapozó iparágakban működő vállalatok letelepedését készítse elő, színvonalas kiszolgáló és szolgáltató funkciók kialakításával.


A szintenkénti „open lab” adja az épület különlegességét

Az új épület tervezését több 21. századi intézmény inspirálta.

A szintenkénti "open lab" architektúra és az épület kialakítása, a Janelia Research Campus (Howard Hughes Medical Institute, USA) és az új Max Planck kutató épületek (Németország) struktúráját ötvözi.

 A tervezést a TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. végezte.