Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Magyarországon még soha nem alkalmazott építészeti megoldással épült fel a Kanizsa Aréna

Magyarországon még soha nem alkalmazott építészeti megoldással épült fel a Kanizsa Aréna

Ahogyan lapunk is megírta, december elején átadták az ötezer fős befogadóképességű multifunkcionális sportcsarnokot Nagykanizsán. A Kanizsa Aréna a korábbi laktanya helyén, a Modern Városok Program keretében épült fel a Paulinyi&Partners tervezésében és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében. A CLC-Contstruct Kft. a szerkezetépítésért felelt.

A sportcsarnok fix és mobil lelátói háromezer fő számára biztosítanak helyet, emellett a küzdőtéren még kétezer hely nyílik meg a látogatók előtt – olvasható a Paulinyi&Partners közleményében.

A Kanizsa Aréna a sportesemények mellett nemzetközi, kulturális és közösségi rendezvényeknek, vásároknak, koncerteknek és fesztiváloknak is helyet ad majd; a sportegyesületek edzéseit, valamint az iskolai és közösségi sportrendezvények megtartását is biztosítja.

Fotók: Paulinyi&Partners

A küzdőtér harmadolható, így egyszerre három kosárlabdapályán lehet sportolni

A Paulinyi&Partners tervezői törekedtek az épület tereinek tagolhatóságára, így egy időben többféle sportág művelői is helyet kaphatnak a csarnokban. Kiemelt figyelem irányult az akadálymentesítésre is: a parasportolók, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók akadálymentesített öltözőket, mosdókat, bútorokat és páholyt vehetnek igénybe a közösségi és a versenysportolói területeken egyaránt.

A létesítményben külön bemelegítő terem épült a verseny- és közösségi sportolók számára. További öt edzőterem áll rendelkezésre a küzdősportot űzők számára, és tükörrel felszerelt edzőtermet is kialakítottak. A küzdőtér harmadolható, így egyszerre három kosárlabdapályán lehet majd edzeni vagy testnevelés órát tartani. Az épületben dopping ellenőrző állomás, valamint egy állandó üzemelésű büfé is helyet kapott. A hangsúlyos belső tér, valamint a könnyű tájékozódás pedig növelik a csarnok térhasználati élményét.

A szerkezetépítés szén-dioxid lábnyoma rendkívül kedvező

A fenntarthatósági szempontok az épület szerkezeti felépítésének kialakításában is megjelentek. A tervezők előregyártott szerkezeti elemek alkalmazására törekedtek.

Magyarországon először itt alkalmaztak „RejHtett” acélgerendás síklemez födémet, valamint alakoptimalizált X rácsozású főtartót, amely a költséghatékony térlefedést és a kézilabdapályák keresztirányú elhelyezését tette lehetővé.

Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a szerkezetépítés szén-dioxid lábnyoma rendkívül kedvező legyen 0,42 t/ m2 (összehasonlításként: a müncheni Allianz Aréna esetében ez több mint 1t/m2).

Megoldásaikkal csökkentik a csarnok ökológiai lábnyomát

Az épület környezete is megújul, összesen 32 ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki. A tájépítészeti megoldásoknak köszönhetően létrejön egy több száz ember egyidejű befogadására alkalmas kültéri rendezvénytér, valamint egy magas minőségű, egyedi utcabútorokkal gazdagított, zöld pihenőpark is. A földfelszínen elhelyezett parkolóban akadálymentesített és elektromos töltésre alkalmas parkolóhelyeket is létesítettek.

“Összességében elmondható, hogy a Kanizsa Aréna túlmutat egy hagyományos multifunkciós sportcsarnokon. Elsődlegesen annak az igénynek kívántunk megfelelni, hogy a létesítmény ne csak a versenysportolók, hanem a közösségi sportot választók számára is kiemelkedő használati élményt nyújtson. A lakosság és a családok számára is biztosítja az egészséges életmódra nevelés tárgyi feltételeit. Emellett fontos szempont volt a fenntarthatóság is: arra törekedtünk, hogy az árnyékolók és az előregyártott elemek alkalmazásával jelentősen csökkenteni tudjuk a csarnok építésének és működésének ökológiai lábnyomát” - foglalta össze Mészáros Béla, a Paulinyi&Partners projektvezető építésze.