Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Indul a Munkásőrség egykori épületeinek bontása a Gellért-hegyen

Indul a Munkásőrség egykori épületeinek bontása a Gellért-hegyen

Megkezdődik az egykori Munkásőrség épületeinek bontása, helyükre a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új, budapesti központjául szolgáló oktatási épületegyüttest hoznak létre, írta az oktatási intézmény december 15-i közleményében.

Mint írják, az MCC budapesti központjának korábban helyet adó, Somlói út 49-53. szám alatt található épületek külső és belső megjelenésükben egyaránt idejétmúltak; ezért döntött úgy a tehetséggondozó intézményt működtető alapítvány, hogy a Gellérthegy oldalán "tájsebként tátongó", a Munkásőrség mintegy 50 éves épületeinek helyét egy, a helyi lakosság igényeit is kielégítő, modern oktatási épületegyüttes vegye át. A beruházás első nagyobb lépése, a Somlói úti épületek bontása hamarosan megkezdődik.

 

Zöldterületekben gazdag campus épül

 

 

Emlékeztettek: az MCC még 2020 decemberében nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton. Ennek első nagyobb lépése a Somlói úti épületek bontása, amire a kiírt közbeszerzést a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte.  A tervpályázat alapján az Ybl-díjas építész, Ferenc Marcell és irodája – a NAPUR Építész Iroda – által tervezett Somlói úti központról korábban interjúban is beszélgettünk Orbán Balázs államtitkárral, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnökével.

A Munkásőrség egykori székhelyét egy olyan campus váltja majd fel, amely bővelkedik a zöldterületekben. A mostani két épület helyett ugyanis csak egy, a nagyobbikkal közel azonos alapterületű helyezkedik majd el a telken, így a mostaninál jóval kiterjedtebb lesz a helyi lakosok által is bejárható, nyitott parkosított terület.

 

Történelmileg terhelt, leromlott állapotú épületet bontanak el

Az ennek felépítése előtt bontásra ítélt gellérthegyi épületegyüttes történelmileg rendkívül terhelt, hiszen az a Munkásőrség egykori főhadiszállása volt; állapota súlyosan leromlott, így indokolttá vált egy új, a mai kor minden követelményének megfelelő épület létrehozása.

 

 

Hozzátették: a régi létesítmény alkalmatlan az MCC egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósításához, hiszen energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, vízszigetelési rendszerei tönkrementek, gépészete menthetetlen. "A szakértők egybehangzó állítása szerint tulajdonképpen felújíthatatlan."

 

Éjszaka nem dolgoznak, porgátló falat építenek

A munkálatok során éjszakai és hétvégi munkavégzés nem lesz. A kivitelező gondoskodik arról, hogy a zajkibocsátás ne haladja meg a zajterhelési határértéket, valamint folyamatos, többszöri locsolással csökkenti a keletkező szálló por koncentrációját. Továbbá a bontás során a vállalkozó a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjti és egyes anyagokat a helyszínen újra felhasznál, amivel a többi között a nehézgépjármű-forgalmat csökkenti. A bontási területet 2 méter magas zaj- és porgátló fal veszi majd körbe, ezzel is csökkenthető a munkálatok során a környezet terhelés.

 

 

A közlemény szerint a bontással kezdődő beruházással a Mathias Corvinus Collegium több olyan pluszvállalást is tesz, amellyel a környékbeli lakosokat is érintő problémákat orvosol. Az egyik ilyen az építési területen található úgynevezett üreg tömedékelése, amellyel elhárul az úttest beomlásának évek óta fennálló veszélye is. Hozzátették: ezen munkálatok idején félpályás útlezárás lesz az adott útszakaszon.