Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

Bővítik a Várpalota közelében épülő lőszergyárat

Bővítik a Várpalota közelében épülő lőszergyárat

„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén" – mondta Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén szerdán – számolt be az eseményről a honvedelem.hu.
 

Fotók: honvedelem.hu/Szováthy Kinga

 

A rendezvényen jelen voltak a generálkivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt, a generáltervező bim.GROUP, az Óbuda-Újlak Zrt, az E.ON Hungária Zrt, az MVM XPert Zrt, illetve a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. képviselői is.

 

2025-től nagykaliberű tüzérségi lőszereket gyárthatnak

„A Lynx gyalogsági harcjárművek által használt 30 milliméteres lőszer gyártására alkalmas gyárépületünk abba a készültségi fázisba került, hogy a Rheinmetall nemzetközi hadiipari és járműipari vállalattal közösen át tudjuk adni a később ezt hasznosító vegyesvállalatoknak, így már az építkezés befejezése előtt betelepíthetik azt a technológiát, ami a gyártás alapját fogja képezni. Emellett azt is ünnepeljük, hogy 2025-től már a nagykaliberű tüzérségi lőszerek hazai gyártását is lehetővé tesszük” – mondta a portálnak Palkovics László.
 


A vezérigazgató kiemelte, azért esett Várpalotára a választás, mert a városban vannak hagyományai a robbanóanyaggyártásnak és helyben rendelkezésre áll az ehhez szükséges vegyipari kapacitás is. A Pannon Egyetem, a szakképzési központ és a bakonyi lőtér közelsége biztosítja a szakértelmet és annak lehetőségét, hogy a lőszereket bizonyos rendszerességgel kipróbálják.  

 

A lőszergyár építkezése a végéhez közeledik

Palkovics László felidézte, hogy tavaly szeptemberben tartották a honvédelmi miniszter jelenlétében a Várpalota közelében épülő lőszergyártó komplexum bokrétaünnepségét. A gyár a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Csoport konzorciumának generálkivitelezésében valósul meg, a projektben a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, a bim.GROUP is részt vett.
 


Az ünnepi eseményen Rene Gansauge, aki a tavalyi évtől a Rheinmetall fegyver- és lőszerdivíziójának vezérigazgatói tisztségét látja el lenyűgözőnek nevezte azt az előrelátást, amellyel a magyar kormány néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a düsseldorfi székhelyű vállalattal partneri együttműködésben befektet a haditechnológiába és Magyarország védelmi képességeibe. Az alapkőletételen jelen volt Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

 

Hét bunker és 23 kilométernyi közmű építése is a projekt része

Az újabb, 155 milliméteres lőszereket gyártó ingatlan építési engedélyét november 23-án kapta meg.

A projektben a gyártóépület mellett, hét NATO-szabványnak megfelelő bunker, egy foszfátozó- és festőépület, valamint egy szociális kantin- és öltözőépület is épül. A fejlesztésnek része 4 kilométernyi belső út, 23 kilométernyi közmű, 2,5 kilométernyi távhővezeték kivitelezése, valamint két földalatti sprinklertartályt és szivattyúállomást is létesítése.

 

 

A közepes kaliberű – 30 milliméteres – lőszerek gyártása már az idei év utolsó negyedévében, a nagykaliberű – 155 milliméteres – lőszerek gyártása 2025 utolsó negyedévében kezdődhet meg.