Állásajánlatok

A Vállalatunk a napjaink és az ország egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő építőipari kivitelező nagyvállalata. Munkavállalóinknak izgalmas és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kínálunk, fejlődési és kiemelkedési lehetőségekkel.

megnézem

A sportkedvelők szeretik - TOP 5-ben a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ az Év Stadionja szavazáson

A sportkedvelők szeretik - TOP 5-ben a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ az Év Stadionja szavazáson

Tizennegyedszer szervezték meg az Év Stadionja online szavazást, ahová jelölés után kerülhettek be a tízezer férőhelynél nagyobb, 2023-ban újként vagy felújítottként átadott sportlétesítmények. A 35 jelölt közül a szavazók ötöt választottak ki, rangsorolva.

A 2023-as atlétikai világbajnokságnak otthont adó magyar sportlétesítmény az élen végzett a nem futballmérkőzések céljára emelt létesítmények versenyében.

A stadion építtetője a Beruházási Ügynökségként eljáró BMSK Zrt., generálkivitelezője ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium volt.
 


Dél-Amerikába került az Év Stadionja cím

A legtöbb voksot a brazil Belo Horizonte városában lévő 46 ezres futballstadion kapta, ami az Atlético Mineiro csapat hazai pályája. Az ezüstérmet a német Karlsruher SC 34 ezres arénája szerezte meg, megelőzve a sosnowieci 11600 férőhelyes labdarúgó stadiont. A TOP 5 sportlétesítmény közé negyedikként került be a szavazatok alapján az ugyancsak Lengyelországban lévő Orlen Stadion, ami a Wisła Płock csapatának otthona. Az ötödik legjobb értékelést a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ kapta a több mint 12 ezer szavazótól.
 


Robbantottak az építkezés elején

A Nemzeti Atlétikai Központ a világversenyek idején 35 ezer fő befogadására volt képes, a létesítmény lelátóin ezen kívül 15 ezer néző fér el. A budapesti Nemzeti Atlétikai Központot egyetlen nem a labdarúgás céljaira épített létesítmény sem tudta megelőzni a szavazáson.
A mindössze 28 hónap alatt elkészült Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezése, 2020 novemberében kezdődött el. Az építkezést olvasóink folyamatosan nyomon követhették. Videóval is beszámoltunk többek között arról, hogyan robbantották fel a munkaterületen lévő, mintegy 60 méteres VITUKI-tornyot.
 


A világbajnokság után sportközpontként használják a létesítményt

Precíz szervezéssel, feszített tempó mellett zajlottak az atlétikai központ monolit szerkezetépítési munkálatai. 2021 júliusában elkezdték a helyére emelni azt a 48 darab, 28 méter magas gyémántelemet, amelyből összeállították a stadion lenyűgöző kinézetét adó acélszerkezetet.
Az egyenként közel száz tonnás elemet a helyszínen szerelték össze a szakemberek. Ezt követően a nagyméretű áruk fuvarozásánál alkalmazott SPMT járművel szállították a lánctalpas daruhoz, ami a beépítés helyére emelte a szerkezeti elemeket. Az impozáns formát adó acél és kábeltető szerkezetet alig négy és fél hónap alatt készítették el a kivitelezők.
 


A munkálatok következő szakaszában a tető membránfedése zajlott, a szakemberek 2022 szeptemberében készültek el a 27 ezer négyzetméternyi felülettel. Még ebben a hónapban átadták a stadion és a Csepel-szigeten lévő edzőpályák közötti 168 méter hosszú gyalogos hidat is.
2023 júniusában családi fesztivállal avatták fel a létesítményt, amelyet az atlétikai vb után sportközpontként használják.

A sportszeretők is értékelik a hazai építőipar teljesítményét

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb építési projektje az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában valósult meg, a generálkivitelezését a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végezte. A projekt lebonyolító-műszaki ellenőre a Főber Zrt. és Óbuda-Újlak Zrt. alkotta konzorcium, a generáltervezést a NAPUR Architect Kft. végezte. Az építmény központi struktúrájának tervezését, gyártását és szerelését, valamint az acél kábeltetőszerkezet helyére emelését a KÉSZ Csoport tagjaként a KÉSZ Metaltech Kft. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kivitelezte. Az acél és a kábeltető szerkezet tervezéséért, gyártásért és kivitelezéséért a cégcsoport stratégiai partnere, a bim.GROUP felelt. A NAK mellett megépült Robinson hidat a konzorcium alvállalkozójaként a Hídépítő Zrt. építette a Speciálterv Kft. tervei alapján. Kiemelt alvállalkozóként a Mészáros és Mészáros Kft., a V-Híd Zrt., a WHB Elektro Kft., a Zala Elektro Kft., a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., a Kanizsai Magasépítéstő Kft., a Graboplan Kft., az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft., a Bayer Construct Zrt., a Gedi Építő Kft, valamint a PBM Mélyépítő Kft. vett részt a munkákban.